Guvernul plănuieşte să îngheţe voucherele de vacanţă la valoarea actuală, în următorii doi ani, şi să amâne acordarea indemnizaţiilor de vacanţă, arată un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG), publicat de Consiliul Economic şi Social (CES), din cauza impactului negativ asupra bugetului.
Prin proiectul de OUG înregistrat de CES la 28 noiembrie, se pregăteşte să fie amânată intrarea în vigoare a acordării voucherelor de vacanţă conform reglementărilor stabilite prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
Aceste reglementări prevăd că valoarea unui voucher de vacanţă trebuie să fie cât un salariu minim brut, iar suma maximă se poate ridica la şase salarii minime. Măsurile ar trebui să se aplice de la începutul anului viitor, când este prevăzută o majorare a salariului minim brut, de la 1.900 de lei, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei pentru salariaţii cu studii superioare şi cei cu peste 15 ani vechime.
De asemenea, prin acelaşi proiect de act normativ, Guvernul doreşte să amâne cu doi ani aplicarea unor măsuri privind indemnizaţia de vacanţă din Legea-Cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor. Acestea prevăd că, începând cu data de 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă, obligatoriu, o indemnizaţie de vacanţă, iar valoarea anuală este cât un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat în cursul anului calendaristic.
„Aplicarea, începând cu data de 01 ianuarie 2019, a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, prin acordarea voucherelor de vacanţă cu un nivel maxim al sumei de şase salarii minime brute pe ţară garantate în plată pentru un angajat sau a dispoziţiilor Legii-Cadru nr. 153 din 28 iunie 2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin care salariaţii din sistemul bugetar beneficiază de o indemnizaţie de vacanţă la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, va conduce la un impact negativ semnificativ asupra bugetului de stat şi implicit a bugetelor locale, în contextul creşterilor salariale deja produse, precum şi a majorării salariului minim pe economie. În aceste condiţii, exigenţele menţinerii echilibrului bugetar pot impune sistarea acordării acestor drepturi, cu consecinţe negative, atât asupra drepturilor salariaţilor, cât şi asupra întregii industrii a turismului românesc. Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 de lei, până la data de 31.12.2020, prin aplicarea în continuare a dispoziţiilor OUG 8/2009 cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, reduce impactul negativ susmeţionat”, se scrie în Nota de fundamentare a proiectului de OUG menţionat.
Sursa: https://www.mediafax.ro/economic/guvernul-vrea-sa-amane-majorarea-voucherelor-de-vacanta-si-acordarea-indemnizatiilor-de-vacanta-17731683