Gionee, compania din China care producea telefoane pentru Allview, în pragul falimentului

Gionee, compania din China care producea telefoane pentru Allview, în pragul falimentului

Gionee este un producător asiatic specializat în produse smartphone din gama de buget, cu design mai mult sau mai puţin inspirat din ofertele brandurilor celebre.

Producătorul de smartphone-uri Gionee este cunoscut în principal prin partenerii săi, care vând în diverse ţări sub numele unor brand-uri locale (multe dintre modelele Allview sunt smartphone-uri Gionee la bază). Compania nu s-a remarcat cu modele foarte scumpe până în prezent, nici prin fiabilitate ieşită din comun, principalul atu pentru produsele achiziţionate fiind costul de înlocuire mai uşor suportabil, în eventualitatea producerii unui „accident”.

Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile chineze, Gionee datorează echivalentul a 2.75 miliarde dolari către furnizorii de componente. Parte din vină pentru falimentul iminent o are şi CEO-ul Liu Lirong, care ar fi jucat şi pierdut la cazinou cel puţin 1 miliard de Yuani din banii companiei.

 Încercând să aplaneze conflictul, oficialii Gionee au organizat o întâlnire cu reprezentanţii principalilor furnizori, stabilind un nou calendar pentru plata datoriilor. Însă alţi 400 de furnizori mai puţin importanţi sunt lăsaţi pe dinafară, compania neoferind nicio informaţie concretă despre plata sumelor datorate. Dacă în urma verificărilor aflate acum în desfăşurare reiese că demararea unui plan de restructurare nu este o opţiune viabilă, Gionee va intra în lichidare, pierderile urmând să fie suportate de toate companiile angrenate în lanţul de furnizori.
În contradicţie cu situaţia companiei, produsele Gionee încă aflate pe stocul magazinelor asiatice se vând bine, smartphone-ul Gionee M7 fiind cel mai bine vândut dispozitiv din istoria companiei. Însă rămâne de văzut cum va fi asigurată garanţia, falimentul companiei riscând să lase milioane de dispozitive încă aflate în perioada de garanţie, multe vândute sub eticheta unor branduri locale ca Allview, fără suport tehnic la producător.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL