Propunere: Amenzi de până la 50.000 lei pentru site-urile din România care blochează accesul utilizatorilor din afara ţării

Propunere: Amenzi de până la 50.000 lei pentru site-urile din România care blochează accesul utilizatorilor din afara ţării

Noul regulament care elimină geoblocarea nejustificată în mediul online în întreaga Uniune a intrat în vigoare, iar Guvernul României propune amenzi între 5.000 lei – 50.000 lei pentru site-urile web româneşti care blochează accesul utilizatorilor din alte state UE la bunurile şi serviciile lor. Amenzile vor fi date de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului.

Regulamentul UE care elimină geoblocarea (adică elimină blocarea accesului sau redirecţionarea utilizatorilor – sau a cardurilor lor de credit – care provin dintr-o altă țară) a intrat în vigoare la începutul acestei luni. Însă, fiecare stat membru este responsabil cu punerea în aplicare a regulamentului și trebuie să instituie structurile necesare care să asigure o demarare fără probleme a aplicării acestuia.

Drept urmare Guvernul propune printr-un proiect de Hotărâre aflat în dezbatere publică următoarele:

  • În vederea respectării prevederilor art.8 din Regulament, se desemnează Centrul European al Consumatorilor din cadrul Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
  • Autoritatea competenta pentru comunicarea contravențiilor prevăzute la art.5 din prezenta hotărâre, în conformitate cu art. 7 alin. (3) din Regulament, este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
  • Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 3, art.4 alin. (1) și art. 5 alin.(1) din Regulament și se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei – 50.000 lei.

Comisia Europeană va efectua o primă evaluare a aplicării Regulamentului privind geoblocarea până în martie 2020.

Această evaluare va acoperi posibila extindere a principiului nediscriminării în ceea ce privește accesul la bunuri și servicii pentru serviciile furnizate pe cale electronică, altele decât cele audiovizuale, a căror caracteristică principală este conținutul protejat prin drepturi de autor, cum ar fi cărțile electronice, muzica, jocurile și software-ul.

Comisia va analiza, de asemenea, cu atenție dacă în alte sectoare, cum ar fi serviciile de transport și serviciile audiovizuale, mai există încă restricții nejustificate pe motive de cetățenie, loc de reședință sau sediu care ar trebui eliminate.

Sursa: https://www.startupcafe.ro/afaceri/geoblocare-amenzi-anpc-site-magazin-online-blocare-acces-utilizatori.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL