România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la ponderea lucrătorilor care utilizează calculatorul la serviciu, precum și la procentajul programatorilor în rândul acestora, relevă datele pe anul 2018, emise joi de Biroul european de statistică Eurostat.
Dacă luăm de bune informațiile colectate și centralizate de Eurostat, locurile de muncă din România în firme le private și în instituțiile și companiile statului au rămas bpcate în trecut comparativ cu restul Uniunii Europene și mai ales cu statele din Europa de Vest, unde procesele de lucru au intrat bine în era digitalizării.
Doar 36% dintre lucrătorii din România utilizează calculatorul la serviciu. În Bulgaria, 47% dintre angajați folosesc computerul la muncă. Acestea sunt singurele țări UE în care ponderea joburilor în care se utilizează calculatoarele este mai mică de jumătate. În Ungaria, ponderea utilizării calculatoarelor la lucru ajunge aproape de 60%.
La nivelul întregii UE, 74% dintre lucrători folosesc computerele la job. Vârfurile UE sunt: Olanda (93%), Danemarca, Suedia (90%) și Finlanda 87%). Cea mai mare economie a UE, Germania, are o pondere de peste 80% a utilizării calculatorului la muncă.
Deși avem impozit pe venit zero pentru programatori și ne lăudăm cu sectorul IT românesc, România este tot pe ultimul loc în UE și la ponderea angajaților care dezvoltă sau fac mentenanță de sisteme IT sau software, în rândul lucrătorilor care utilizează computerul, 2%, la egalitate cu Bulgaria și cu Slovacia. În totalul UE, 9% este ponderea celor care programează sau fac mentenanță de sisteme IT. Cea mai mare pondere este în Finlanda, 15%.
Sursa: https://www.startupcafe.ro/afaceri/joburi-it-programatori-romania-ue.htm