Creşterea economică globală, în scădere. Care sunt perspectivele de creştere pentru economiile majore ale lumii

Creşterea economică globală, în scădere. Care sunt perspectivele de creştere pentru economiile majore ale lumii

Creşterea economică globală va scădea de la valoarea de 3,6% înregistrată în 2018 la 3,3% în acest an, şi s-ar putea stabiliza la 3,4% în 2020, conform OCDE, care anticipează încetinirea economiilor majore ale lumii.

O încetinire mai accentuată a oricărei economii majore ar putea afecta creşterea la nivel mondial, mai ales dacă efectele se răsfrâng asupra pieţelor financiare. Guvernele ar trebui să îşi coordoneze acţiunile de politică economică pentru a evita o nouă criză”, a declarat Laurence Boone, economistul şef al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Riscurile abundă, de la pericolul încetinii activităţii în China la intensificarea conflictelor comerciale, a unui Brexit fără acord sau a unei crize a datoriilor, pe măsură ce împrumuturile au crescut în epoca ratelor scăzute ale dobânzilor.

Prognoza de creştere a economiei Germaniei a fost redusă cu mai mult de jumătate, OECD anticipând va creşte cu doar 0,7% anul acesta, faţă de prognoza anterioară de 1,6%.

Italia se va confrunta cu o recesiune mai lungă, organziaţia prognozând că PIB va scădea anul acesta cu 0,2 puncte procentuale, o schimbare drastică faţă de prognoza din noiembrie, care anticipa o creştere de 0,9 puncte procentuale.

Şi creşterea economică a Franţei a fost, de asemenea, redusă, deşi doar la 1,3 puncte procentuale.

Pentru zona euro se anticipează o creştere a PIB de un punct procentual, o scădere majoră faţă de cele 1,8 puncte procentuale prevăzute în luna noiembrie.

Perspectiva Marii Britanii a fost, de asemenea, redusă la aproape jumătate, de la 1,4 puncte procentuale la 0,8 puncte procentuale.

Statele Unite vor încetini într-un ritm mai modest, de la 2,9 puncte procentuale în 2018 la 2,6 puncte procentuale în acest an şi 2,2 puncte procentuale în 2020.

Rata de creştere economică a Chinei se va diminua cu până la 6,2 puncte procentuale anul acesta şi 6 puncte procentuale anul următor. Funcţionarii încearcă să stimuleze economia, dar „eficacitatea unor măsuri este dificil de calculat.”

Tarifele vamale recent introduse duc la creşterea preţurilor şi afectează investiţiile, a avertizat OCDE.

Prognoza pentru Turcia anticipează o scădere a PIB de 1,8% pentru acest an, semnalizând o recesiune mult mai profundă decât la prognoza anterioară, care a anunţat o scădere de 0,4%.

Sursa: medifax

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL