Lavinia Cătălin: Importanța dezvoltării psihomotrice a celor mici

Lavinia Cătălin: Importanța dezvoltării psihomotrice a celor mici

Adulții, și mai ales părinții, se confruntă aproape zilnic cu “crizele” copiilor. Uneori sunt surprinși de acestea, alteori se sperie, de multe ori chiar se enervează. De prea puține ori au timpul necesar sau răbdarea de a înțelege ce se petrece. Se concentrează adesea pe oprirea exceselor și , din păcate,  se folosesc din plin de poziția de forță pe care le o oferă condiția de adult.

Lavinia Cătălin, Specialist în Psihomotricitate și Antrenor Natație certificat la nivel european, absolventă a Facultății de educație Fizică și Sport cu Specializarea de Profesor de Înot vine în ajutorul părinților din Brașov și din țara. Cu peste 15 de ani de experinta de activitate cu copii și adulții, atât pentru ore de înot și cât pentru ore de recuperare în apă sau în gimnastică medicală. Lavinia este și Specialist Psihomotricitate, o meserie foarte rară la noi în țara, nevand însă cunoștințe că și popor de această tehnică extrem de importantă în dezvoltarea copiilor noștri, și a copiilor în general.

 “Ca părinte, este important să începem de la o vârstă fragedă, să îi învățam pe cei mici cum să își gestioneze emoțiile, atât cele pozitive de bucurie, empatie, afecțiune, uimire, cât și cele pe care le respinge, cele negative precum furia, tristețea, dezgustul sau frică.  Copiii își controlează cu greu pornirile, emoțiile puternice care dau năvală peste ei. Cei mici se manifestă agresiv în timpul crizelor de furie sau își exprimă sentimentele cu o intensitate copleșitoare. Pe lângă faptul că poți trăi o infinitate de alte vieți prin intermediul jocurilor, poți simți lucruri pe care nici nu credeai că ești în stare să le simți. Poți să devii protagonistul principal sau poți să descoperi că mai degrabă îți place să te deghizezi în personajul negativ. Jucându-te liber, te descoperi.”  Ne transmite specialistul Lavinia Ioana Cătălin.

Chiar dacă nu știu cum să o spună, copii sunt la fel de dornici să înțeleagă ce se petrece cu ei, în jurul lor, în sufletul lor, de unde vine și unde se duce ceea ce simț. Jucându-se, copiii simt, trăiesc și încearcă o gamă largă de stări, emoții și sentimente. Copiii care își recunosc și care reușesc să își exprime sentimentele au mai multe șanse să aibă o viață împlinită, să aibă relații apropiate cu cei din jur și să treacă mai ușor peste conflicte.      

Psihomotricitatea arată copiilor de la vârste foarte fragede cum să își gestioneze sentimentele și mai ales emoțiile. Cu ajutorul ședințelor de psihomotricitate copiii primesc soluții concrete pentru propriile trăiri deoarece sunt prilej de discuție, și cu ajutorul desenului simbolic de la sfârșitul ședinței,  putem identifică acele lucruri pe care copilul nostru le face în exces. Cu ajutorul obiectivelor și al personajelor puse în scenă, copiii își pot da singuri seamă ce nu le face bine.

Pe Lavinia Cătălin, o puteți găsi online pe Facebook/Instagram @sporticitate, sau pe website-ul clinicii www.sporticitate.ro. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL