Artissana – o afacere pornită de Ana Posea din pasiunea moștenită de la bunica ei

Artissana – o afacere pornită de Ana Posea din pasiunea moștenită de la bunica ei

În urmă cu câțiva ani într-un târg meșteșugăresc am întâlnit o familie minunată, mult bun simt și multă căldură în felul lor de a fi. Am povestit puțin împreună, iubesc să cunosc oameni talentați cu povești frumoase. Oameni modești și cu respect față de muncă. Meticulozitatea, precizia, dedicarea și eleganța prezentării produselor lor m-a atras mereu.

Nu vreau să vă țin prea mult în suspans. Intrăm imediat în povestea Anei Posea, care a reușit să pună pe picioare, la Brașov, o mică afacere de familie, pornind de la pasiunea ei.

„Am 45 ani și doi copii mari. Povestea Artissana începe acum mulți ani cu nevoia de a îngriji o piele excesiv de uscată (meseria de asistentă medicală într-o sală de operații mă obliga la spălat excesiv pe mâini).

Am reușit sa descopăr lumea fascinantă a săpunurilor și cosmeticelor realizate din ingrediente naturale, să urmez cursuri de specializare și să-mi creez singură un săpun printr-o metodă de care nu mai auzisem până atunci.

Când am adăugat și uleiuri esențiale, argile, infuzii cu plante, sucuri de legume am fost atât de încântată de efectele simțite pe pielea mea, dar și in cele relatate de prieteni, încât totul s-a transformat într-o activitate cu … bătaie lungă.

De-a lungul timpului am rămas fidelă acestei îndeletniciri și principiilor cu care am început: cât mai natural, cât mai simplu, cât mai onest, cu grijă față de noi si de natură.

Soțul meu mi s-a alăturat în această activitate, iar acum în atelierul nostru din Brașov preparăm o gamă largă de produse de îngrijire, toate pentru o piele sănătoasă și frumoasă.

Săpunuri naturale, din uleiuri vegetale realizate prin metoda la rece la temperaturi care nu le distrug proprietățile deosebite; culoare obținută doar din plante macerate sau argile, miros nobil exclusiv din uleiuri esențiale.

Cosmetice (creme de față, mâini, corp) fără coloranți, fără parfumuri, create din uleiuri vegetale de cea mai bună calitate, virgine, presate la rece, ape florale și active cosmetice cu efecte benefice fiecărui tip de piele in parte. Geluri de duș cu glicerină, parfumate cu uleiuri esențiale Șampoane cu keratină, alge marine Balsam de păr și buze exfoliante și uleiuri pentru corp

Ceva ce nu visam la început și ne bucură nespus: clienții noștri sunt…speciali. Nu doar preocupați de natural și calitate ci și cu mult bun simț, respect pentru noi și munca noastră. Îngăduitori atunci când mai greșim. Am legat chiar relații frumoase de prietenie.

Produsele noastre sunt conforme cu normele europene și dețin analize la laboratoare acreditate. Atelierul respectă toate standardele de igienă impuse de normele europene în vigoare.

Produsele noastre se pot achiziționa din magazinul online. Se preiau comenzi și pe pagina de facebook și pe instagram. Livrăm în toată țara prin curier, cheltuieli de transport 20 lei în țară iar în Brașov 15 lei. La comenzi mai mari de 200 lei, transportul este gratuit.

La această dată nu avem angajați, suntem o întreprindere familială. Producția a început în 2014 dar sub numele de Artissana în 2017. Atelierul l-am construit în urma aplicării pentru fonduri europere.”

Unde te-ai născut? Unde ai copilărit?

Ana: M-am născut în Sânpetru. Acolo am și copilărit, acum câțiva ani ne-am mutat undeva între Hărman și Sânpetru. Cele mai frumoase amintiri din copilărie au legătură cu dealul Lempes și cu bunica mea. Această bunică inteligentă, o femeie puternică și cu simțul umorului m-a crescut de la patru ani. A venit la înmormântarea mamei mele și nu a mai plecat de la noi.

Care sunt cele mai frumoase amintiri din copilărie?

Ana: Mă lua de mânuță și plecam amândouă să adunăm mușețel, gălbenele, cicoare, coada șoricelului. Își prepara niste unguente din ele. Nici nu am realizat până acum câțiva ani în ce mod m-au format aceste obiceiuri de atunci.

„Mi-a rămas cumva întipărit în minte că natura poate fi prietena noastră de nădejde”

Această pasiune a ta când a apărut? Unde ai învățat? Ai pornit pe acest drum din pasiune? Sau ca o necesitate?

Ana: Pasiunea pentru săpunuri și cosmetice handmade, naturale a apărut din necesitate.

Lucrând la bloc operator, spălatul și dezinfectatul mâinilor începuseră să îmi creeze probleme mari. Nu reușeam să îmi vindec mâinile uscate și iritate cu nimic din comerț. La îndemnul soțului, am inceput să caut o variantă din ingrediente naturale pe care să mi-o prepar chiar eu. Astfel am făcut primul meu săpun, o caramiduță urâtă și strâmbă. Și prima crema de mâini. Primii „consumatori” au fost colegele mele de la bloc operator.

Erau tare încântate de… operele mele de artă. Au rămas și acum unii din cei mai fideli clienți ai noștri.

Din acel moment nu am mai renunțat, am inceput să studiez, m-am înscris la cursuri, am citit cărți multe. Am făcut săpun cu orice îmi ieșea în cale: iaurt, smântână, lapte de cocos, banane, ciocolată, vin, whisky, bere, coconi de mătase, lapte de capră, tămâie, morcov, dovleac, ciocolată…

Am avut o mulțime de eșecuri din care am învățat extrem de multe.

Familia te susține în activitate? 

Ana: După câțiva ani de … nebunie, pasiune, dependență, spuneți-i cum doriți, soțul a înțeles că drum de întoarcere nu mai există, așa că a devenit și el parte din această activitate frumoasă și de atunci a luat de fapt naștere Artissana.

Fiind economist, el se ocupă de partea economică, de furnizorii de materie primă, de livrări și de cea mai migăloasă și grea parte: cea de notificări europene a produselor, de autorizare a atelierului, a dosarelor de analize.

A fi antreprenor poate fi o adevărată provocare. Care sunt provocările tale cele mai mari?

Ana: Provocările cele mai mari sunt chiar acestea, legate de autorizări, analize și notificări.

Ce planuri de viitor ai?

Ana: Planurile de viitor… am câteva rețete noi pe care mi le solicită demult clienții și aș dori să le materializez. Dar cea mai mare dorință este de a-mi păstra clienții fericiți și mulțumiți. Sunt ciudată dacă spun că … îmi iubesc fiecare rețetă de săpun? sau cremă, exfoliant, balsam?

Atât le-am „șlefuit” până a ieșit varianta cea mai bună, atât suflet am pus in ele, atât timp din viața mea le dedic… în asta constă de fapt valoarea lor. Este exclus să le tratez vreodată cu superficialitate, ar însemna să ma trădez pe mine. Am senzația că și clienții simt acest lucru.

Îmi place foarte mult să rezonez cu fiecare client in parte, îi prețuiesc și încerc să-i înțeleg pe fiecare, să le rezolv diferite probleme legate de pielea sau părul lor. Sunt o amatoare de relații interumane și da… in timp dezvolt relații frumoase cu clienții. Acest aspect este pentru mine la fel de important ca și profitul material. Cuvintele lor de apreciere, sentimentele frumoase din ochii lor sunt sursa mea de energie. Cu mare parte din ei am legat relații frumoase de prietenie.

Dacă ai putea schimba ceva, ce ai alege să schimbi?

Ana: Ce aș schimba? Aș lua totul mai ușor, nu m-aș mai necăji și consuma atât de mult când nu mi-ar ieși o rețetă, o culoare, o textură, un amestec de uleiuri esențiale… Acum înțeleg că fără aceste eșecuri nu aș fi putut obține produsele de care azi sunt mulțumită.

Persoanele interesate o pot contacta pe Ana accesând link-urile de mai jos:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL