Ce este locuința socială „locuită ca atare” pentru cota de TVA de 5%. Legea, publicată în Monitorul Oficial

Ce este locuința socială „locuită ca atare” pentru cota de TVA de 5%. Legea, publicată în Monitorul Oficial

Livrarea de locuințe sociale se facturează cu cota de TVA de 5%. Una dintre condițiile de fond și formă este ca această locuință să poată fi „locuită ca atare” la momentul vânzării. În acest sens a apărut în Monitorul Oficial Legea 301/2022.

În unele situații de inspecție fiscală, s-a reclasificat cota de TVA aplicabilă din cauza faptului că sintagma „locuibilă ca atare” a fost interpretată personal de echipele de inspecție. În sensul că locuința trebuia să aibă anumite dotări neprevăzute în lege să poată fi locuită ca atare.

Legea nr. 301/2022 reglementează definiția oficială a sintagmei „locuită ca atare” și prezintă elementele pe care trebuie să le urmărim. Și pe care trebuie să le îndeplinească o locuință astfel încât să se aplice cota de TVA de 5%.

Se va aplica cota de TVA de 5% dacă locuința îndeplinește următoarele condiții cumulative:

  • Cumpărătorii au acces liber la spațiul de locuit fără să tulbure posesia altor persoane;
  • Locuința are acces la energie electrică și apă potabilă;
  • Există sistem de evacuare a apelor uzate și a deșeurilor menajere;
  • Există cel puțin un spațiu de odihnă;
  • Există cel puțin un spațiu de pregătire a hranei și un grup sanitar indiferent de nivelul gradului de finisare la data livrării.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL