Cont bancar pentru fiecare cetățean. Nu se achită comisioane

Cont bancar pentru fiecare cetățean. Nu se achită comisioane

O prevedere care se regăsește într-un proiect de act legislativ adoptat îainte de Crăciun de Senat și care urmează să fie supus dezbaterilor în Camera Deputaților.

După cum apare înrespectivul proiect adoptat la Senat, fiecare cetățean va avea garantat un cont fără comisioane financiare, în care să poată primi salariul sau beneficiile sociale. Astfel, de principiu, deschiderea și administrarea contului, precum și retragerea de numerar de la bancomat, printre altele, vor fi lipsite de comisioane.

Prin propunerea legislativă, inițiatorii vor să ofere oportunitatea fiecărui cetățean de a avea garantat un cont fără comisioane financiare, unde să i se facă plata drepturilor salariale sau a beneficiilor sociale. Propunerea merge acum la votul decisiv al deputaților.

Prin această măsură, respectiv crearea unui cont de bază pentru fiecare cetățean, se va îmbunătăți relația acestora cu statul, în sensul optimizării transferurilor, printre care: primirea indemnizațiilor sociale, plata taxelor și a impozitelor, după cum este subliniat în nota de fundamentare a viitoarei legi.

Fără comisioane

Astfel, deschiderea și administrarea contului, retragerea de numerar, interogarea soldului la bancomat, plățile online și închiderea contului de bază, utilizat de cetățeni în relație cu statul, vor fi lipsite de comisioane.

Eliminarea comisioanelor se va face doar în limita veniturilor salariale plătite de angajator, a pensiilor, indemnizațiilor și alocațiilor de asistență socială, scrie Avocatnet.

De asemenea, plata drepturilor salariale și a prestațiilor sociale se va face numai prin mijloace de plată fără numerar, în contul de bază. Excepție de la această regulă se va face în cazul pensionarilor și consumatorilor vulnerabili, care vor putea primi plățile în numerar.

Conform Legii 258/2017, consumator vulnerabil din punct de vedere financiar este persoana cu un venit lunar ce nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie (peste 6.000 de lei în prezent) sau cu un venit în ultimele șase luni ce nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

Totodată, prin proiectul de față se propune și ca toți comercianții să fie obligați să accepte plățile cu cardul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL