De la 1 aprilie, cresc ratele românilor care au credite calculate în funcție de IRCC

De la 1 aprilie, cresc ratele românilor care au credite calculate în funcție de IRCC

IRCC va crește din nou de la 1 aprilie, iar ratele românilor care au credite bazate pe această dobândă vor crește, de la 5,71%, la 5,98%. Aceasta va fi a șasea creștere consecutivă înregistrată de indicele în functie de care se calculează ratele celor care au luat credite dupa luna mai a anului 2019.

În România, în septembrie 2022 existau aproximativ 450.000 de persoane care aveau credite legate de IRCC, potrivit Economica.net. Totodată, având în vedere că în septembrie și la începutul lunii octombrie 2022 ROBOR s-a aflat în jurul valorii de 8%, există mari șanse ca numărul românilor cu credite legate de IRCC să fi crescut. 

Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. 

IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior , urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. BNR urmează să publice pe 31 martie noua valoare IRCC, aferentă trimestrului al patrulea din 2022. Potrivit cursbnr.ro, valoarea este de 5,98%. 

IRCC a înlocuit ROBOR și s-a aplicat creditelor de consum luate de români după mai 2019. ROBOR la 3 luni a fost luni la 6,85%, în scădere față de ziua precedentă și în linie cu evoluția din ultimele luni. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL