Concursul National de Planuri de Afaceri – Arena Urșilor Junior 2024

Concursul National de Planuri de Afaceri – Arena Urșilor Junior 2024

Liceeni din intreaga tara au infruntat celebrii ursi din Brasov! Nu, nu in padure, ci in Arena Ursilor Junior – Concurs national de planuri de afaceri. Este vorba despre Concursul de planuri de afaceri pt liceeni „Arena Ursilor Junior” organizat la Brasov.

Proiectul este derulat de ProAfaceri Romania in parteneriat cu Colegiul National Economic „Andrei Barseanu” Brasov, Facultatea de Alimentatie si Turism din cadrul Universitatii Transilvania Brasov şi Colegiul Economic Mihail Kogalniceanu Focsani sub egida Ministerului Educatiei.  Proiectul face parte din lista activitatilor sustinute de catre Ministerul Educatiei la pozitia 275 .

 Acțiunea si isi doreste sa sustina liceenii din Romania sa scrie planuri de afaceri, sa formeze echipe si sa isi sustina afacerile in devenire in fata unor „ursi” – un juriu profesionist provenit din mediul de afaceri. In faza urmatoare, acestia vor avea acces la mentori, pre-accelerare afaceri in cadrul Arenei Ursilor, mentori, cluburi de afaceri si scale-up.

Proiectul este organizat de catre Asociatia ProAfaceri Romania, Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu din Brasov, Universitatea Transilvania Brasov şi Colegiul Economic Mihail Kogalniceanu Focsani cu sprijinul national al Ministerului Educatiei, având ca sponsor principal BCR. Coordonatori proiect „Viitori antreprenori- Arena Urşilor Junior”, proiect aprobat în CALENDARUL PROIECTELOR DE EDUCAȚIE EEXTRAȘCOLARĂ REGIONALE ȘI INTERJUDEȚENE CPEERI 2024 / POZ. 275, din partea Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu: dna director prof. Camelia Staretu, prof dr. ec Stoican Mirela, prof. Enache Claudia.

In etapa finala au participat 15 echipe, cele care au trecut de etapele initiale, din numeroase orase ale tarii (Oradea, Targoviste, Panciu, Focsani, Fagaras, Codlea si Brasov). Anterior, juriul a evaluat toate lucrarile inscrise in concurs din intreaga tara dupa ce acestea au fost anonimizate.  Juriul (“ursi”) a fost format din:

 1. Raluca Baghiu – antreprenor, expert atragere fonduri europene, evaluator proiecte europene
 2. Sergiu Nichiforov – Responsabil Unitate BCR Brasov, expert financiar bancar
 3. Mircea Chirila – antreprenor roman, revenit in tara dupa 16 ani de experienta profesionala in Norvegia, presedintele Grupului de Initiativa JCI – Junior Chamber International Brasov
 4. Canja Cristina – Conferentiar doctor, Director de departament Facultatea de Turism si Alimentatie, Universitatea Transilvania Brasov

Evenimentul s-a desfasurat la Brasov, in Centrul Cultural Apollonia, iar echipele participante au avut la dispozitie  criteriile de evaluare pentru a se pregati in vederea sustinerii prezentarile in fata juriului.

Ordinea in clasament a fost urmatoarea:

 1. Premiul Juriului – Trofeul Arena Ursilor Junior 2024 si Premiul special pentru cel mai realist plan de afaceri din partea Universitatii Transilvania Brasov: Popa Teodora Sabina si Vlad Maria Diana, eleve la Colegiul “Radu Negru” Fagaras, jud Brasov, profesor coordonator Corsatea Maria cu afacerea Minthi SRL – productie artizanala de sapunuri si uleiuri esentiale pe baza de menta.

Premiile castigate au constat in laptopuri pt fiecare membru al echipei oferite de Asociatia Kastel Brasov, partener in proiect, vouchere de cazare la hotel Soimul din Poiana Brasov si 3 sesiuni de business coaching pt fiecare de la GeorgeNedelcu.ro.

 • Premiul Ursul de Aur: Panait Emilia Gabriela si Dogaru Irina Daniela eleve la Colegiul Mihai Kogalniceanu Focsani, jud Vrancea, prof coordonatori Darmanescu Sonica si Badeoan Mariana cu afacerea Framed Memories SRL – studio foto.

Premiile au constat in suma de 1200 lei oferita de BCR si ProAfaceri Romania, vouchere de cazare la Hotel Soimul din Poiana Brasov, punga cu cadouri de la BCR.

 • Premiul Ursul de Argint: Burlacu Bianca Elena si Bohatir Stefan eleve la Colegiul National Gh Vrinceanu Bacau, prof coordonator Chiscop Luminita cu afacerea Elysian Elegance SRL – productie de colectii de haine de inspiratie din Grecia Antica.

Premiile au constat in suma de 600 lei oferita de BCR si ProAfaceri, punga cu cadouri de la BCR si vouchere de cazare la Hotel Kristal Focsani.

 • Premiul Ursul de Bronz: Berdie Darius si Cazac Daria elevi la Colegiul Economic “Partenie Cosma” din Oradea, prof coordonator Vonea Razvan Lucian cu afacerea Ali&Deni Conf SRL (RoMama) – productie imbracaminte pt femei insarcinate.

Premiul a constat in suma de 300 lei oferit de BCR si ProAfaceri si punga cu cadouri de la BCR,

 • Mentiune – Jakab Jada Andreea si Ungureanu Maria Mirabela eleve la Colegiul National Economic “Andrei Barseanu” Brasov, prof coordonator Vera Simina cu afacerea Luxe Crochet SRL – productie produse si accesorii crosetate gama premium.

 Premiul a constat in suma de 100 lei oferita de BCR si ProAfaceri Romania, punga cu cadouri de la BCR si voucher servicii scoala de soferi in cuantum de 300 lei oferit de Şcoala de şoferi  KronDrive Brasov.

 • Mentiune si Premiul premiul de popularitate – Vircan Rares si Topliceanu Georgiana elevi la Centrul de Excelenta Brasov, prof coordonatori Popa Simona si Staretu Camelia cu afacerea Traditii cu Rares – productie costume populare romanesti.

 Premiul a constat in suma de 100 lei oferita de BCR si Asociatia ProAfaceri si punga cu cadouri de la BCR,

 • Mentiune – Preda Eliza si Iacob Laura eleve la Colegiul Tehnic Simion Mehedinti din Codlea, jud Brasov, prof coordonator Ionel Georgeta cu afacerea The Classic Boutique – magazine de haine second-hand provenite de la marci cunoscute.

Premiul a constat in suma de 100 lei oferita de BCR si ProAfaceri Romania, punga cu cadouri de la BCR si voucher servicii scoala de soferi in cuantum de 200 lei oferit de  Şcoala de şoferi KronDrive Brasov.

 • Mentiune si Premiul special pentru cea mai buna prezentare ( oferit de către S.C. Cosminsiel S.R.L) – Leonte Albert Mihai si Postolache Tudor Justin elevi la Liceul Teoretic “Ioan Slavici” Panciu, jud Vrancea, prof. coord. Rogojinaru Mariana cu afacerea TimeCraft – aplicatie functionala pentru optimizarea timpului personal si al activitatilor zilnice prin dezvoltarea de rutine.

Premiul a constat in suma de 100 lei oferita de BCR si ProAfaceri Romania si un voucher constand intr-o cina la Hotel Kristal din Focsani.

 • Mentiune si Premiul special al Universitatii Transilvania Brasov pentru cel mai realist plan de afaceri: Nemes Vintila Sofia Maria Maria si Oprean Ioana Sandra eleve la Colegiul National “Radu Negru” din Fagaras, jud Brasov, prof coordonator Corsatea Maria cu afacerea Agroacademy Farm – dezvoltarea unei ferme-incubator cu componenta educationala.

Premiul a constat în pungă cadou oferită de către Universitatii Transilvania Brasov.

 1. Mentiune specială -Cosminsiel S.R.L.: Duta Nicoleta Adriana si Sirbu Elena Adriana de la Colegiul Economic “Ion Ghica” din Targoviste, jud Dambovita cu afacerea La Zambaretu – productie prajituri si dulciuri.
 2. Mentiune speciala -Cosminsiel S.R.L.: Constantin Alexandra si Magheru Irina eleve la Colegiul Economic “Ion Ghica” din Targoviste, jud Dambovita, prof coordonator Stoian Georgiana cu afacerea Arena Kids – loc de joaca pentru copii.
 3. Premiul special Blue Ocean Idea din partea ProAfaceri Romania – Dobrin Laura Florentina si Cerbu Ion David Silviu elevi la Liceul Teoretic “Ion Slavici” din Panciu, jud Vrancea, prof coordonator Rogojinaru Mariana cu afacerea WorkIdeas Together – platforma online pt solicitare servicii de formare. Echipa a primit si un voucher la Spa in cadrul hotelului Kristal din Focsani.
 4. Premiul special pt cea mai creativa idee de afaceri din partea ProAfaceri Romania: Papuc Andra Lavinia si Hvorov Alexandru elevi la Colegiul National Economic Andrei Barseanu din Brasov, prof coordonator Vera Simina cu afacerea The Cube Stay SRL – facilitate de cazare in case din containere. Echipa a primit voucher servicii scoala de soferi in cuantum de 100 lei oferit de Şcoala de şoferi  KronDrive Brasov.
 5. Mentiune specială -Cosminsiel S.R.L.: Apostol Mario Alberto si Grigore Stefan de la Colegiul Economic Ion Ghica din Targoviste, jud Dambovita, prof coordonator Stan Elena cu afacerea Clean X – servicii de curatenie.
 6. Mentiune speciala Cosminsiel S.R.L.: Sarac Natalia Daniela si Indries Dragos Alexandru de la Colegiul Economic Partenie Cozma din Oradea, jud. Bihor, prof coordonator Voinea Razvan Lucian cu afacerea Pet Zone – pensiune pt animale de casa si servicii conexe.

Toate echipele au primit si premii constând în borcane de miere de la producatorul de miere Puterea Ursului din Cristian, rechizite şi birotică, dulciuri, tricouri de la numeroşii sponsori care s-au alăturat proiectului, diplome si multe aplauze. Pe langa premiile materiale oferite de către sponsorii evenimentului, cel mai important premiu a fost experienta in sine, feedbackul realist oferit de “ursi” si validarea ideii de afaceri in public. In plus, o parte dintre “ursi”, ca niste “ursi” veritabili, si-au manifestat intentia de a investi in cateva dintre afaceri sau de a se asocia pentru dezvoltarea lor sau in promovarea lor. In plus, unele produse sau servicii vor fi achizitionate de catre cei prezenti pentru a le sustine. De asemenea, pt echipele care s-au deplasat de la distante mai mari de 100 km, organizatorii au asigurat decontarea transportului si cazare pentru toate echipele aflate in aceasta situatie.

Statistic, 20 dintre tinerii antreprenori din concurs isi doresc sa atraga fonduri europene in cuantum de circa 8,7 mil lei, cu granturi de la 3000 la 3 mil. lei, iar cifra de afaceri cumulata a acestora este de circa 32 mil lei in primul an! Domeniile de activitate alese de catre aplicanti sunt, in ordine, alimentatie si servicii, apoi imbracaminte si accesorii, iar urmatoarele domenii preferate sunt imobiliare si cazare, servicii si educatie online si servicii si comert traditionale.

Chiar daca proiectul are o puternica componenta educationala, tinerii viitori antreprenori au tratat extrem de serios acest concurs, au realizat prezentari foarte reusite si chiar machete care sa ii sprijine in sustinerea planurilor de afaceri.

Presedintele ProAfaceri Romania, dl Peligrad Sorin, a declarat ca prin acest proiect se pune prima caramida in lantul antreprenorial al dezvoltarii sanatoase a unei afaceri, urmand ca ideile de afaceri sa devina startupuri early-stage, startup-uri mature, sa fie accelerate, apoi sa intre intr-un proces de scalare si chiar internationalizare.

Proiectul beneficiaza de suportul financiar al BCR care se implica si in educatia financiara din Romania inclusive printr-o petitie care sustine introducerea educatiei financiare in scoli (va invitam sa votati aici aceasta initiativa https://www.scoaladebani.ro/lifelab/petitie-online/?fbclid=IwAR2SLvKPZW58z0rNFZKO11p1RSOw3800fmVkS4ehF1f80O9BWoZ_Ri35iHw ).

Intregul proiect a beneficiat de sprijinul partenerilor agentia de publicitate Coson Media, Impact Events, First Jobs School, Teligenta SRL, Renova SRL, GI JCI Brasov, ssm.ro, conferinte.ro, GeorgeNedelcu.ro, Braali Concept, Scoala de soferi KronDrive din Braşov, Hotel Soimul Poiana Brasov, Casa de Turta Dulce, , Asociatia Kastel, Hotel Kristal Focsani, Cosminsiel Plan SRL- Cofee Siel din Braşov, Crucea Rosie Brasov, Miere Puterea Ursului si a partenerilor media newsbv.ro, ekronomica.ro, economistul.ro, RomaniaDurabila.ro, Bizilive.Tv, Radio Romania Brasov FM, MyTex, Stiri Pozitive.ro

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL