Industria financiară critică măsurile fiscale anunţate de Finanţe, creează un cadru legislativ ostil

Industria financiară critică măsurile fiscale anunţate de Finanţe, creează un cadru legislativ ostil

Industria financiară din România este profund îngrijorată de măsurile anunţate de Guvernul României precum şi de iniţiativele legislative aprobate de Camera Deputaţilor, arată un comunicat semnat de 12 organizaţii din domeniu.

Introducerea unei astfel de taxe financiare şi aprobarea pachetului de trei legi privind plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanţelor cesionate şi eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit cu caracterul lor retroactiv conduc la riscuri mari asupra stabilităţii sectorului bancar cu impact direct asupra capacităţii de creditare a populaţiei, companiilor şi a statului român. Efectele sunt deja resimţite prin deprecierile de pe piaţa de capital (peste 1,5 miliarde euro pe bursele interne şi internaţionale în acest moment) care sancţionează măsurile asupra industriei financiare, arată documentul.

Guvernul a prezentat marţi un proiect de ordonanţă de urgenţă are cuprinde o serie de măsuri fiscale, printre care scăderea comisioanelor pentru Pilonul II de pensii, precum şi posibilitatea de a lăsa contributorii să-şi retragă banii anticipat. Alte măsuri privesc introducerea „taxei pe lăcomie”, aplicată băncilor, la valoarea activelor, şi calculată în funcţie de nivelul ROBOR., plafonarea preţului gazelor, controlul preţurilor şi pe piaţa de electricitate, impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, taxe impuse organizatorilor de jocuri de noroc, extindeea taxării inverse pentru anumite categorii de operaţiuni cu bunuri.

Sursa: https://www.mediafax.ro/economic/industria-financiara-critica-masurile-fiscale-anuntate-de-finante-creeaza-un-cadru-legislativ-ostil-17791593

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL