IMM Invest, 2020 – 2023. La un leu creditat de FNGCIMM, firmele au întors în economia României 12 lei

IMM Invest, 2020 – 2023. La un leu creditat de FNGCIMM, firmele au întors în economia României 12 lei

Unul dintre subiectele abordate în emisiunea „Culisele zilei cu Sebastian Dan”, în care invitat a fost directorul sucursalei Brașov a FNGCIMM, Cătălin Leonte, a vizat noutățile și rezultatele programului IMM Invest.

La finalul anului trecut a fost pubicată o analiză potrivit căreia, în perioada 2020-2023, la fiecare leu creditat către IMM-uri, firmele au întors în economia României 12 lei.

Da. Pare foarte mult, dar dacă este să faci un calcul, despre asta este vorba. Pentru că un credit acordat de către o bancă, ca să stabilim de la bun început, nu noi dăm creditul (FNGCIMM – n.r.) sau nu statul dă creditul. Creditul este dat de către o bancă. Avem în momentul de față 27 de bănci partenere la acest program, existând în permanență 3 piloni. Pe de-o parte firma care are nevoie de creditare, al doilea este banca și al treilea este statul. Este cel mai bun exemplu de parteneriat public-privat funcțional, nu numai din România, ci și din Europa. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri este cel care a dat cel mai mare număr de garanții la nivel european, ajutând astfel firmele în cooperare cu băncile care sunt entități private.

Ce înseamnă acest lucru?

Cu banii respectivi care au fost fie pentru capital de lucru, pe parcursul a doi ani de zile cât este un credit capital de lucru, banii respectivi se rotesc de mai multe ori. Din banii respectivi se plătesc și taxe către stat, către impozitele, taxele locale, către taxa pe valoare adăugată, ori din calculele făcute, cel puțin în 2 ani de zile, banii respectivi se rotesc de 12 ori. Ca urmare, este cea mai bună investiție care creează plus valoare în momentul de față, ajutând și dând un ajutor unei firme care este la limita de subsistență”, a precizat Leonte.

Asta este în cazul credititelor garantate de FNGC-ICMM. Dar în cazul celorlalte credite, aveți cifre? Ca să facem o comparație.,  î ntrebat moderatorul emisiunii.

Nu. Există cu siguranță la nivelul Băncii Naționale a României genul acesta de informație și ei își fac calculele lor, pentru că au, inclusiv la nivel de județ și la nivel de bancă, care este portofoliul de credite aflat în momentul respectiv. Și, de asemenea, datele financiare ale firmelor, de evoluție de la an la an, pentru că în fiecare an firmele sunt obligate să-și depună bilanțurile și la bancă și ei pot să vadă evoluția firmele care ne-au transmis datele. Că nu putem să facem analiză financiară decât pe datele care ne sunt nouă transmise”, a punctat reprezentantul FNGCIMM.

Ce înseamnă IMM Invest în 2024 și ce cifre avem pe anul trecut, în zona noastră, la Brașov?

„Pentru anul trecut, la Brașov, vorbim despre un portofoliu de peste 835 de garanții acordate prin programul IMM Invest, IMM Invest Plus, IMM Invest Agro la nivelul județului. Vorbim despre peste 257 milioane de lei acordate ca și garanții. Ori, lucrul acesta a dus ca profitabilitatea fondului să fie la finalul anului 2023 de 218 milioane de lei, contributori la bugetul de stat.

Pentru că, așa cum am spus, acționarul unic al FNG este statul român, prin Ministerul de Finanțe, și, ca urmare, i se cuvin dividende în momentul în care ai profit. Cu alte cuvinte, banii s-au reîntors la stat și i-a redistribuit pe alte nevoi financiare ale bugetului de stat.

Ce aduce nou în 2024 IMM Invest? S-au anunțat unele modificări

Da, sunt foarte mici. În principiu, aceleași gen de companii care au accesat și în anii anteriori sunt pretabile să-și ia și în acest an credite și garanții prin IMM Invest. Se studiază încă, pentru că normele de aplicare pentru anul în curs nu s-au dat publicității, ca să se lărgească un pic codurile CAEN care sunt pretabile de a fi creditate și garantate prin acest program. Pentru că ele au fost limitate, tot în virtute a legii, în anii anteriori și anumite coduri CAEN erau excluse.

Se dorește acum ca ele să fie incluse pentru anul acesta. Noi tipuri de afacere au acces la acest tip de program de credibilare. De asemenea, poate plafonul este interesant, pentru că vorbim despre 12 miliarde de lei care sunt alocate prin bugetul de stat anul acesta pentru IMM Invest”, a precizat Cătălin Leonte.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL